De Dick Bruna van de bijbelverhalen wordt hij wel genoemd. Kees de Kort is vorig jaar overleden en als hommage is er nu een tentoonstelling met zijn werk in het Stadsmuseum Zierikzee. De tentoonstelling vraagt om aandacht, omdat het gaat over Ikonen, een tentoonstelling met traditionele ikonen en gouaches van kunstenaar Kees de Kort. De werken van De Kort zijn afkomstig uit de serie bijbelverhalen die hij vanaf 1964 maakte. Belangrijke verhalen uit het christendom komen tot leven, zoals het Kerstfeest, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. Door de traditionele ikonen naast de hedendaagse werken van Kees de Kort te plaatsen worden overeenkomsten en verschillen tussen de twee verbeeldingen zichtbaar.
Ook kinderen zullen hun verbeelding kunnen laten spreken doordat elke ikoon een verhaal vertelt. Wat een kleuren en simpele vormen. Ze worden getoond in combinatie met ruim 40 ikonen uit de rijke collectie van het Ikonenmuseum Kampen. De Kort schilderde geen plaatjes bij het verhaal, hij schilderde het verhaal. Ook voor traditionele ikonen geldt dat deze niet bedoeld zijn als illustraties. Een ikoon is geen interpretatie van het heilige, maar is het heilige.
![](https://uitinzeeland.nl/wp-content/uploads/2023/04/ikonen_stadmuseum_zierikzee.jpg)
Het Stadhuismuseum vertelt het verhaal van monumentenstad Zierikzee en haar omgeving en dankt zijn naam aan het gebouw waarin het is gehuisvest, namelijk het voormalige stadhuis van Zierikzee.
Het gebouw en de collectie tonen de rijkdom van deze oude havenstad. Vanuit Zierikzee werd er met heel Europa intensief handelgedreven in zout en meekrap. De stad was ooit de roem en trots van Schouwen-Duiveland. Scheepsmodellen, oude kaarten, bodemvondsten, zilverwerk, schilderijen en curiosa laten zien hoe dit eiland zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld. Lees meer over het museum