In deze rubriek laat onze redacteur Alwin Baart zien welke interieurs zich verschuilen achter de gevels van bekende gebouwen in Zeeland. Dit is aflevering 1.
Tussen 1840 en 1995 diende het Van de Perrehuis als rechtbank. Na een restauratie en uitbreiding kwam in 2000 het Zeeuws Archief in het pand. Maar voordat het een overheidsgebouw werd, had het een woonfunctie.
In 1762 kregen de rijke Middelburger Johan Adriaen van de Perre en zijn vrouw Jacoba van den Brande als twintigers een huis in hun bezit dat eerder op deze plaats stond. Ze lieten het grondig verbouwen en zo ontstond het huidige herenhuis dat met recht een klein stadspaleis genoemd mag worden. In het pand zien we bewerkt hout, behangschilderingen, versierde plafonds, wandtapijten, marmeren vloeren en boven de sierlijke schouwen en deuren vaak een trompe l’oeil, een schildering die ‘je oog voor de gek houdt’. Deze kunstwerken worden ook wel witjes genoemd, naar de schilderingen van Johan de Wit, de schilder uit de 18e eeuw die een meester was in het maken van dergelijke werken. De witjes in het Van de Perrehuis zal hij waarschijnlijk niet gemaakt hebben, want De Wit overleed in 1754.
![](https://uitinzeeland.nl/wp-content/uploads/2023/05/foto-1.-voorkant-Van-de-Perrehuis-foto-Alwin-Baart-2021-1024x683.jpg)
De bewoner Johan van de Perre hield zich bezig met wetenschap en letterkunde en binnen is dat nog steeds te zien aan het schitterende planetarium in de hal. Dat hij voor zijn tijd vooruitstrevend was, blijkt ook uit feit dat hij de oprichter was van het eerste natuurkundige genootschap voor dames.
![foto Alwin Baart](https://uitinzeeland.nl/wp-content/uploads/2023/05/foto-3.-hal-met-planetarium-Van-de-Perrehuis-foto-Alwin-Baart-2021-683x1024.jpg)
Het stadspaleis werd in 2020 als decor gebruikt in de film De Slag om de Schelde. In de film is het te zien als het hoofdkwartier van de Wehrmacht. In werkelijkheid echter zat het Ortskommandantur op de Dam in Middelburg. Toch speelde het gebouw wel degelijk een rol in de Tweede Wereldoorlog. Toen Koningin Wilhelmina in maart 1945 een tocht maakte door het bevrijde zuidelijke deel van Nederland bezocht ze Middelburg, waarbij ze verscheen op het balkon van het gerechtsgebouw. De kamer die toegang geeft tot het balkon wordt dan ook door de medewerkers van het Zeeuws Archief de Wilhelminakamer genoemd.
![](https://uitinzeeland.nl/wp-content/uploads/2023/05/foto-2.-tapijtenzaal-Van-de-Perrehuis-foto-Alwin-Baart-2021-1024x686.jpg)
Het oude deel van het Van de Perrehuis is te bezichtigen tijdens een rondleiding op de jaarlijkse Open Monumentendag. Als mensen trouwfoto’s willen maken in het dit deel van het Zeeuws Archief, dan is dat mogelijk op afspraak.
![](https://uitinzeeland.nl/wp-content/uploads/2023/05/foto-5.-tromp-loeil-Van-de-Perrehuis-foto-Alwin-Baart-2021-1024x676.jpg)
De nieuwbouw van de Zeeuws Archief is toegankelijk voor bezoekers. In de expositieruimte in de kelder zijn wisselende exposities over historische onderwerpen te zien.